Hrvatska volontira – imotski volonteri na Danima volonterskog rada u splitskom Đardinu

Djelatnice Centra za održivi razvoj Imotski zajedno s volonterima partnerske udruge K.U.M. Proložac, učenicima Gimnazije dr. Mate Ujević Imotski, njihovom profesoricom Gordanom Šabić Todorić te učenicima imotske Tehničke škole, sudjelovali su na Danima volonterskog rada u splitskom Đardinu. Tridesetak imotskih volontera na ovaj način je nagrađeno za trud i rad kojim su se iskazali u dosadašnjim volonterskim akcijama u sklopu projekta Volontiram, činim svoj svijet boljim i Lokalnog volonterskog centra.

Humanitarno-prodajna izložba održala se u subotu 25. svibnja u Strossmayerovom parku (Đardinu). Na izložbi je sudjelovalo 30-ak udruga i javnih ustanova te preko 100 volontera ukupno. Na štandovima se moglo naći svega – od knjiga i priručnika pa sve do nakita, ukrasa te prirodne kozmetike. Splitsko dijabetičko društvo već tradicionalno je mjerilo tlak i šećer u krvi, volonterke OŠ Grohote sa Šolte su predstavile proizvode svoje učeničke zadruge, kao i učenici COO „Juraj Bonači“, a klaunica Pipi Duga Čarapa iz udruge „Osmijeh – kreator zabave“ zabavljala je najmlađe izrađujući razne životinje i likove od balona. Svaka organizacija dio sredstava od prodaje na štandu usmjerila je Udruzi za sindrom Down-21, za kupnju laptopa koji će im služiti za glazbene radionice i pripremu članaka i fotografija za časopis Suncokret koji se izdaje jednom godišnje. Ukupno je prikupljeno 3.709,30 kn, što je dovoljno za kupnju laptopa. Na štandovima su se građani mogli informirati i o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o važnosti volonterskog rada u izgradnji zdravog i humanog društva.

U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija te nekoliko plesnih skupina. Humanitarno-prodajna izložba organizirana je uz pomoć V. gimnazije koja je posudila školske klupe te uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i nekolicine lokalnih tvrtki i obrta. Ove godine Dani volonterskog rada održavali su se u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, koja je trajala od 22. do 25. svibnja.

Dio teksta preuzet iz Dalmacija Danas