Europske snage solidarnosti donose Hrvatskoj više od 1,8 milijuna eura u 2023. godini

Europska komisija objavila je poziv na podnošenje prijedloga u okviru Europskih snaga solidarnosti za 2023. godinu s ukupnim proračunom većim od 142 milijuna eura. Hrvatskim građanima na raspolaganju je okvirni proračun u iznosu od 1.862.823 eura, od čega je za projekte dostupno 1.511.564 eura, odnosno 1.333.191 eura za volonterske projekte i 178.373 eura za projekte solidarnosti.

Sredstva su namijenjena mladima koji se žele uključiti u aktivnosti solidarnosti u raznim područjima, od pomoći osobama u nepovoljnom položaju do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Nadovezujući se na Europsku godinu mladih, u okviru poziva financirat će se volontiranje, projekti solidarnosti koje vode mladi, volonterski timovi u područjima visokog prioriteta za pomoć osobama koje bježe od oružanih sukoba i drugim žrtvama prirodnih i drugih katastrofa, kao i prevencija, promicanje i potpora u području zdravlja te sljedeće izdanje Europskog volonterskog tijela za humanitarnu pomoć.

Sudionicima se nudi i mogućnost da doprinesu operacijama humanitarne pomoći u cijelom svijetu. Uz pomoć Europskog volonterskog tijela za humanitarnu pomoć trebalo bi njegovati solidarnost među organizacijama i volonterima iz država članica, kao i trećih zemalja pridruženih programu te ljudima i zajednicama izvan Europske unije. Stoga će prvi volonteri biti raspoređeni na projekte u raznim krajevima svijeta.

U aktivnostima solidarnosti kojima se rješavaju socijalni problemi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina, a volontirati u okviru aktivnosti međunarodne humanitarne pomoći mogu mladi u dobi od 18 do 35 godina.

Mladi koji žele sudjelovati u aktivnostima Europskih snaga solidarnosti trebaju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti, na kojem mogu pretraživati organizacije koje provode projekte. Skupine mladih koje su registrirane na tom portalu mogu se prijaviti i za financiranje za projekte solidarnosti koje sami vode.

Više informacija potražite na poveznici: https://ampeu.hr/novosti/europske-snage-solidarnosti-donose-hrvatskoj-vise-od-1-8-milijuna-eura-u-2023-godini

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU