Uručene Državna nagrada za humanitarni rad i Državna nagrada za volontiranje za 2021. godinu

Državni tajnici u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš i Marija Pletikosa uručili su Državnu nagradu za humanitarni rad i Državnu nagradu za volontiranje za 2021. godinu. Državne nagrade najveće su priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos razvoju i unapređenju humanitarnog rada, promicanju volonterstva i volontiranje.

„Od stupanja na snagu Zakona o humanitarnoj pomoći 2015. godine do kraja 2021. godine u Republici Hrvatskoj prikupljeno je gotovo 1,4 milijarde kuna u tu svrhu, dok je u 2021. godini evidentirano više od tri milijuna sati volonterskog rada. Državnim nagradama zahvaljujemo onima koji su kroz humanost i pomaganje dali neprocjenjiv doprinos za naše sugrađane i hrvatsko društvo. Činili su više, jer su to željeli, ne zato što su morali“, naglasio je državni tajnik Vidiš.

Dobitnici godišnje Državne nagrade za humanitarni rad za 2021. godinu su Udruga žena sv. Nedjelja „Mendula“ te Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Udruga žena sv. Nedjelja „Mendula“ u sedam godina postojanja, organizirala je i provela 19 humanitarnih akcija u kojima su prikupljena značajna financijska sredstva, te koja su u iznosu od gotovo 900 tisuća kuna dodijeljena korisnicima. Većina provedenih akcija organizirano je u cilju pomoći određenoj osobi – djetetu ili odrasloj osobi, kako bi se prikupila financijska sredstva za njihovo liječenje, nabavu lijekova i/ili raznih potrebitih pomagala, odnosno osigurala sredstva za životne potrebe korisnika radi sprječavanja mogućih uzroka njihove socijalne isključenosti (nabava hrane, odjeće, obuće, sredstava za osobnu higijenu, plaćanje režijskih troškova, itd.). Ujedno, Udruga se angažirala u prikupljanju pomoći za stradale u potresu na području Sisačko-moslavačke županije te je prikupljeno više od 2,3 tone hrane, higijenskih potrepština, dezinfekcijskih sredstava i grijalica, školskog pribora i igračaka, koje su uručene žiteljima Donjih Kukuruzara i Mečenčana.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije koja broji 54 zaposlenih kroz pružanje socijalnih usluga skrbi za 288 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Različitim projektima, financiranim iz nacionalnih izvora ili EU sredstava, korisnicima Udruge je osigurana igraonica, terapije suvremenim uređajima i metodama, bavljenje sportskim aktivnostima, radionice, stjecanje vještina za neovisno življenje, osobna asistencija, prijevoz i dr. Kroz Projekt „Asistent – pomoć i podrška“, financiran iz ESF-a u iznosu od gotovo 2 milijuna kuna uključeno je 19 osoba s invaliditetom, kojima usluge osobne asistencije pruža 16 osobnih asistenata.

Državna nagrada za volontiranje za 2021. godinu dodijeljene su Anji DergezOliveri Kapetanović i Centru za nestalu i zlostavljanu djecu.

Svojim radom u području volonterstva Anja Dergez i Olivera Kapetanović aktivirale su lokalnu zajednicu, potaknule veći angažman mladih i umirovljenika u volonterskim aktivnostima te doprinijele razvoju volonterstva u Hrvatskoj.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu kroz djelovanje okupio je i razvio mrežu stručnjaka za provođenje projekata pružanja socijalnih usluga u Hrvatskoj. Aktivnostima koje provodi Centar radi na promicanju, razvoju i unaprjeđenju prava djece i mladih, prevenciji nasilja i zlostavljanje djece i mladih te pruža podršku u slučajevima nestanka djece kroz osiguravanje smještaja i skrbi bilo da se radi o djeci i mladima bez adekvatne skrbi i/ili s problemima u ponašanju te podrška djeci bez pratnje, djeci odvojenoj od roditelja, djeci azilantima i djeci migrantima.

Svečanom dodjelom Državne nagrade za humanitarni rad i Državne nagrade za volontiranje za 2021. godinu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odaje priznanje svim osobama koje djeluju na području humanitarnog rada, te svim volonterima na nesebičnom darivanju, ne samo materijalnih dobara ili financijskih sredstva kako bi pomogli potrebitima, već darivanju svog slobodnog vremena, svojih znanja i vještina na dobrobit čitave zajednice, ali i izgradnje boljeg i humanijeg hrvatskog društva.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike