Završavaju Dani volonterskog rada Imotske krajine

U okviru projekta „Volontiram – činim svoj svijet boljim“ lokalni volonterski centar Centra za održivi razvoj već drugu godinu cijeli mjesec prosinac posvećuje obilježavanju volonterskog rada na području Imotske krajine.

U četvrtak, 30. prosinca, naši su volonteri i organizatori volontiranja od 10 – 12 sati u Park&Shop-u Imotski prezentirali svoje volonterske aktivnosti. Uz Centar za održivi razvoj sudjelovali su Udruga mladih KUM Proložac, Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“, Zavičajna EKO udruga „Ričice“ i udruga Kolajna ljubavi.   

Tijekom ovogodišnjih Dana volonterskog rada Imotske krajine osmislili smo i podržali različite volonterske akcije, proveli brojne edukacije djece i mladih u suradnji s osnovnim i srednjim školama te lokalnim udrugama s područja Imotske krajine, a za organizatore volontiranja organizirali smo treninge o upravljanju volonterima.

Učenici Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“ Imotski uredili su svoj „zeleni kutak“, volonteri partnerskih udruga izradili su prigodni blagdanski plakat koji su uz prigodne darove uručili štićenicima i zaposlenicima Doma za starije i nemoćne u Runoviću.

Lokalni volonterski centar podržao je uređenje poučne staze „Tinovo hodočašće po Zagori“ – osigurali smo postavljanje još jedne klupe na Tinovoj stazi u općini Podbablje u suradnji s Udrugom Ujević i time završavamo ovogodišnje Dane volonterskog rada Imotske krajine.

Podsjećamo da smo 2021. godinu započeli slanjem prikupljene pomoći za Banovinu. Našim sugrađanima i volonterima koji su sudjelovali u akciji „Imotski za Banovinu“ i ovom prilikom  zahvaljujemo i nadamo se da svi skupa Banovinu nećemo zaboraviti, da ćemo naći načina za ponovni angažman za Banovinu.

Nastavili smo provođenje našeg višegodišnjeg volonterskog programa pomoći u učenju, u kojem volonteri/ke Centra za održivi razvoj u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Imotski i partnerskim školama pružaju pomoć u učenju, daju besplatne instrukcije iz matematike, engleskog i hrvatskog jezika za učenike od 1. do 6. razreda osnovne škole.

 Proveli smo niz različitih volonterskih akcija u suradnji s osnovnim i srednjim školama i lokalnim udrugama s područja Imotske krajine: zajedno s volonterima čistili smo i uređivali okoliš srednjih imotskih škola, zatim okoliš osnovne škole u Prološcu koja je zasadila vrt perunika, hrvatskog nacionalnog cvijeta, simbola mira među narodima,reciklirali smo stare automobilske gume.

Bili smo u Šibeniku gdje smo se upoznali s radom Volonterskog centra Udruge mladih „Mladi u EU“ POZITIVA i dogovorili se za provođenje zajedničkih aktivnosti u slijedećoj godini.

Pozivamo sve sugrađane da se uključe: ako imate dobru ideju, lokalni volonterski centar može i financijski podržati njezino ostvarenje nabavljanjem potrebnih materijala.

Pratite mrežnu stranicu našeg lokalnog volonterskog centra https://volonteri-im.eu/, kao i društvene mreže Centra za održivi razvoj na kojima možete saznati više o svim pojedinačnim događanjima, te načinima na koje se možete uključiti. Zainteresirani se mogu obratiti mailom cor.dalmacija@gmail.com koordinatorici volontera, Miji-Josipi Granić.

I na kraju godine, svim malim velikim imotskim volonterima želimo bolju, zdraviju i veseliju novu godinu, želimo da je i dalje obogaćuju volonterskim doprinosom razvoju naše zajednice … i tako čine svoj svijet boljim.

Projekt „Volontiram – činim svoj svijet boljim“  Centar za održivi razvoj provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Imotski, Osnovnom školom “Josip Vergilij Perić” Imotski, Osnovnom školom „Ivan Leko“ Proložac, Udrugom mladih „KUM“ Proložac, općinama Proložac, Podbablje i Runovići, u suradnji s Volonterskim centrom Split, Udrugom mladih „Mladi u EU“ i ostalim imotskim školama, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.